Jip op Curaçao

Hoi allemaal, mijn naam is Jip en ik ben 19 jaar oud. Ik studeer aan de voltijd reguliere Pabo op Iselinge Hogeschool en zit in het derde leerjaar. 

Op dit moment loop ik mijn internationale stage op Curaçao. Mijn avontuur begon op 31 januari en ik blijf hier in totaal 10 weken. De tijd vliegt! Ik loop stage op het St. Franciscus College, een lokale, katholieke basisschool in Willemstad. De school telt ongeveer 400 leerlingen en is daarmee een grote school. Ik loop stage in groep 6a. De leerkrachten en leerlingen spreken voornamelijk Papiaments maar kunnen, vooral in de hogere groepen, ook Nederlands. Tijdens deze stage werk ik aan de leeftijdspecialisatie oude kind en de minor ‘Onderwijsorganisatie en werkbevlogenheid’. 

Stage
Mijn stagedagen zijn op maandag, dinsdag en woensdag. De leerlingen komen vanaf 7.00 uur binnen en de lessen beginnen om 7.30 uur. Ze beginnen hier zo vroeg vanwege de hitte. Daarom is de school om 12.30 uur al uit. 
Het verschil met de basisscholen in Nederland is enorm. Daardoor moest ik aan het begin erg wennen. De leerlingen dragen een uniform en de lokalen zijn anders ingericht. Ook is de rol van de leerkracht heel anders. Daarnaast moest ik erg wennen aan het Papiaments. Ik heb dat in Nederland al geoefend, maar het gaat hier zo snel dat ik er aan het begin weinig van begreep. Na ongeveer twee weken begon ik met het geven van lessen. Die lessen geef ik zoals ik het in Nederland doe. Mijn mentor was daar erg over te spreken en de leerlingen vonden het fantastisch. 

Tijdens de stage leer ik ontzettend veel. Ik leer lesgeven aan NT2-leerlingen, omdat Nederlands niet hun moedertaal is. Ook geef ik hier les in een multiculturele klas. Leerlingen komen namelijk niet alleen uit Curaçao, maar bijvoorbeeld ook uit Venezuala. Die culturen verschillen erg van de Nederlandse cultuur. Op de school ben ik samen met 7 andere Nederlanders in de minderheid. Dat is een bijzondere ervaring. Daarnaast leer ik lesgeven met weinig materialen en beperkte digitale middelen. 

Wonen op Curaçao 
Ruim voor ik vertrok heb ik mijn huisvesting geregeld. Ik woon in een groot studentenhuis met ongeveer 40 andere studenten. Dit is de eerste keer dat ik op mezelf woon, dus aan het begin vond ik dat best een uitdaging. Ik ben er inmiddels achter dat ik goed voor mezelf kan zorgen, maar de was wil nog wel eens op zich laten wachten. 
Naast de huisvesting heb ik ook een auto geregeld. Een auto heb je op Curaçao ECHT nodig. Je komt nergens zonder. Zelfs voor een stukje van 500 meter en na een feestje ga je met de auto. Autorijden op Curaçao  is ook een flinke uitdaging. De wegen hebben veel gaten en de meeste verkeersdrempels hebben geen markeringen. Daar vlieg je aan het begin (en nu af en toe nog) hard overheen. Ook zie ik hier meerdere keren per dag auto’s rondrijden die in Nederland al total loss verklaard zouden zijn. Ik moet er om lachen, maar eigenlijk is het wel gevaarlijk. Als je goed oplet kom je gelukkig een heel eind. 
 
Naast deze vaste lasten is het leven op Curaçao erg duur. Ik krijg helaas geen stagevergoeding en ook geen beurs. Het is daarom van belang dat je goed spaart voor je vertrekt. De prijzen bij restaurants en het uitgaan zijn te vergelijken met Nederland. Boodschappen zijn wel erg duur. Doordat de boodschappen zo duur zijn kiezen veel mensen voor eten buiten de deur. Ze eten bijvoorbeeld bij een Truki pan, ook wel een foodtruck. Helaas is dat eten niet altijd even gezond, maar wel goedkoper. Ze betalen hier met Antilliaanse Guldens (ANG) en Amerikaanse Dollars. Tip; betaal met guldens, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je met Dollars betaald.

Vrije tijd
Doordat ik 3 dagen stage loop, heb ik veel vrije tijd. En die tijd is hier prima te vullen! Samen met mijn huisgenootjes heb ik al veel leuke dingen gedaan. Ik heb onder andere gedoken, de Christoffelberg beklommen, met dolfijnen gezwommen, een quad-tour gedaan, de mooie straatjes van Willemstad bekeken en de ontelbare mooie stranden bezocht. Daar raak je nooit op uitgekeken. Er is hier echt genoeg te doen, maar mocht je toch iets anders willen liggen landen als Suriname, Colombia, Mexico en de VS heel dichtbij. Helaas ben ik hier nog maar even, anders had ik zeker een uitstapje gemaakt. Naast al die activiteiten zijn hier veel feesten. Mambo Beach en Zanzibar vallen erg in de smaak, vooral de Happy Hours. 

Kortom, het is een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Laat je vooral niet bang maken, het valt allemaal echt wel mee.
Heb je nog vragen (over stage, het regelen van allerlei zaken of iets heel anders) of wil je meer weten over mijn ervaring op Curaçao? Stuur mij dan een mailtje via jip.vandenberg@iselinge.nl.