Schakelprogramma van Ad-PEP naar pabo

Het schakelprogramma van Ad-PEP naar pabo maakt het mogelijk voor Ad-PEP studenten om in de periode van februari tot en met juli toelaatbaar te worden voor het derde studiejaar (de werkplekbekwame fase) van de deeltijd pabo. Het schakelprogramma 2023 start op 6 februari. Het zorgt voor een complete dekking van de kennisbasis van pabo jaar 1 en 2. De studielast van het programma bedraagt 30 studiepunten. 

Je bent toelaatbaar tot het schakelprogramma van Ad-PEP naar pabo als je:

 • De Ad-PEP aan Iselinge Hogeschool of elders volgt of hebt afgerond
 • Bij de start van het schakelprogramma er vier of minder dan vier studiepunten ontbreken
 • Je de stage/werkplekleren positief afgerond hebt

Gedurende het schakelprogramma heb je twee avonden in de week les, op maandag- (fysiek) en woensdagavond (online). Je komt in de klas met de deeltijdstudenten uit het tweede studiejaar. Je gaat ook het meeste onderwijs van de tweedejaars studenten volgen, op een paar kleine verschillen na. Zo zit er in het schakelprogramma de Wiscat rekentoets, dit is een plus op het programma van de deeltijd en deze lessen volg je alleen met de studenten van het schakelprogramma. Je krijgt ook vrijstellingen op basis van je diploma Ad-PEP, namelijk: presentatie democratisch burgerschapsvorming en de keuzemodule.

De overige vakken die je krijgt in het schakelprogramma zijn:

 • Kunst en filosoferen in de klas
 • Engelse grammatica en taalvaardigheid
 • Rekenen in de bovenbouw
 • Taal in de bovenbouw
 • Onderzoek vragenlijst
 • Horizon verbreden (zaakvakken)
 • Studiecoaching
 • Bewegingsonderwijs

Tijdens het schakelprogramma ga je 22 dagen stage lopen bij een bovenbouwgroep op een opleidingsschool van Iselinge Hogeschool. Dit komt neer op één keer in de week stage + 5 extra stagedagen. Iselinge Hogeschool plaatst je bij een opleidingsschool. Hierbij wordt rekening gehouden met de reisafstand. De stagedag plan je in overleg met je schoolopleider.

Om na het schakelprogramma toelaatbaar te zijn tot de pabo moet je voor de start van de pabo de toelatingstoetsen natuur & techniek, geschiedenis en aardrijkskunde hebben gehaald. Heb je ze al een keer behaald, dan kunnen deze toetsen nog geldig zijn. Je kunt  informatie vinden hierover op goedvoorbereidnaardepabo.nl. De lessen voor de toelatingstoetsen zitten niet standaard in je scholingsprogramma. Iselinge biedt echter wel de mogelijkheid om deze lessen te volgen ter voorbereiding. Je kunt je hiervoor inschrijven op de website van Iselinge. De kosten voor drie bijeenkomsten zijn €75,- per vakgebied. Deze bijeenkomsten kunnen afwijken van de vaste lesdagen. De data voor de toelatingstoetsen kun je vinden op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

De kosten voor het schakelprogramma zijn €983,- exclusief studiematerialen. 

Factsheet

Startdatum:
6 februari 2023
Sluiting inschrijving:
27 januari 2023
Studielast
2 avonden per week les (maandag- en woensdagavond) en 22 dagen stage
Prijs
€983,- exclusief studiematerialen
Schrijf je in!

Schrijf je in!

Heb jij je keuze gemaakt? Schrijf je dan nu in. We verwelkomen je graag in onze Leven Lang Ontwikkel portal. Via deze portal kun jij je aanmelden voor het totale Leven Lang Ontwikkel aanbod van Iselinge Hogeschool. Dit maakt het voor jou makkelijk om jezelf te blijven professionaliseren.