Post-hbo specialist hoogbegaafdheid en differentiatie

De eenjarige opleiding Specialist hoogbegaafdheid en differentiatie (SHBD) geeft jou de handvatten om het verschil te maken voor het hoog-begaafde kind. Ontdek hoe je visie en beleid vormgeeft dat passend onderwijs aan het hoogbegaafde kind mogelijk maakt.

Je leert hoe je tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen, hoe je voor hen een rijke leeromgeving maakt én hoe jij een pedagogisch sensitieve leraar kunt zijn. Steeds met een koppeling naar jouw werkpraktijk en wat je daar voor de hoogbegaafden kunt doen. Tijdens de opleiding tot specialist hoogbegaafdheid en differentiatie voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Je leert een initiërende en stimulerende rol aan te nemen met betrekking tot hoogbegaafdheid in de school. Als specialist ben je het aanspreekpunt voor collega’s en ouders. Je takenpakket stem je af met directie en docententeam.

De opleiding is bedoeld voor leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, intern begeleiders, directieleden en professionals met een bachelordiploma in het onderwijs en wordt verzorgd door Anouk Mulder. De docent beschikt over veel actuele kennis op het vlak van hoogbegaafdheid en is daarnaast zeer ervaren als orthopedagoog in het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, hun ouders én leraren in de praktijk.

Over de opleiding

Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie (SHBD). Je bent straks de expert op het gebied van excellentie en differentiatie binnen jouw school en/of schoolbestuur.

Na afronding van deze post-hbo-opleiding heb je kennis en vaardigheden om als specialist binnen de school het aanspreekpunt voor collega’s, leerlingen en ouders te zijn. 
Je bent in staat hoogbegaafde leerlingen te begeleiden, een beleidsplan voor je school (of meerdere scholen binnen het bestuur) te (her)schrijven en voor jouw praktijk relevante aspecten van hoogbegaafdheid en differentiatie te onderzoeken.

Tevens vervul je een initiërende taak met betrekking tot hoogbegaafdheid en differentiatie. Als specialist ben je het aanspreekpunt voor collega's en ouders en stem je jouw taken af met directie en het docententeam. De opleiding Specialist HBD geeft een stevige basis voor deze taak.

We zoeken in de opleiding voortdurend de verbinding met de praktijk waarin je als specialist werkt. Hierdoor ontstaat maatwerk.

Gedurende de  opleiding behandelen we vijf thematieken:

  1. Kenmerken van (hoog)begaafde leerlingen
  2. Hanteren en ontwikkelen passend onderwijsmateriaal
  3. Succesvol begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen
  4. Succesvol begeleiden als specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie
  5. Adequaat samenwerken ten dienste van (hoog)begaafde leerlingen

Tijdens de opleiding zijn er drie opties om je verder te verdiepen. Je maakt een keuze uit:

  • Beleidsplanroute: het schrijven van een beleidsplan voor de school/het bestuur;
  • Losse opdrachten route: het op onderbouwde wijze aan de slag gaan met leerlingen/collega’s in je eigen praktijk in relatie tot het beleid/de visie van de school;
  • Onderzoeksroute: het onderzoeksmatig uitdiepen van een onderwerp naar keuze in relatie tot het beleid/de visie van de school.

Aan het einde van de opleiding lever je een ‘meesterstuk’ in met hierin de opdrachten waar aan je hebt gewerkt en de aanbevelingen m.b.t. verandering/ kwaliteitszorg HBD op school.
Tevens wordt er een casus gegeven die je op met behulp van je opgedane kennis en de literatuur op papier bespreekt en inlevert.

Na afronding ontvang je het officieel erkende post-hbo-diploma specialist hoogbegaafdheid en differentiatie van het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) en word je ingeschreven in het Abituriëntenregister.

De opleiding is bedoeld voor leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, intern begeleiders, directieleden en professionals met een bachelordiploma in het onderwijs.

Praktische informatie

Prijs
Informatie volgt nog

Duur
1 jaar - 12 bijeenkomsten

Plaats
Doetinchem

Startdatum
Studiejaar 2024-2025

Lesavond
Informatie volgt nog

Vragen?
Contactpersoon is Anouk Mulder
Mail naar llo@iselinge.nl.

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen.

In samenwerking met: