Startersbijeenkomst

Ben jij vierdejaars Pabo studenten of de afgelopen drie jaar gestart met werken in het educatieve domein? Kom dan naar de startersbijeenkomst!

De volgende startersbijeenkomst is gepland op 26 maart 2024.

Door weer even terug te gaan naar Iselinge Hogeschool kom je uit de waan van de dag en krijg je inspiratie voor jouw werk als leerkracht, onderwijsassistent, leerkrachtondersteuner of pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Je komt in contact met andere startende mensen die actief zijn in het educatieve domein uit Oost-Gelderland. Daarnaast biedt de startersbijeenkomst iedere keer weer verschillende workshops die jij direct kunt toepassen in jouw onderwijspraktijk. 

Programma onder voorbehoud

15.15 uur Inloop 
15.30 uur Workshop (deel 1)  
16:15 uur Soep en ontmoeting 
16.45 uur Workshop (deel 2) 
17.30 uur Einde workshops en naar huis. 

De startersbijeenkomst is een initiatief van interprofessioneel samen opleiden en profesionaliseren. 

Voorkomen van en omgaan met uitdagend gedrag in de groep (Vol)

In iedere schoolcontext komt uitdagend gedrag voor. Het is jouw taak als onderwijsexpert om hier passend op te reageren en mee om te gaan. Deze workshop heeft als doel om jou als starter te begeleiden bij dit gedrag en concrete handvatten te geven om effectief aan te sluiten bij de diverse onderwijsbehoeften van ieder kind. Tijdens de workshop zullen we dieper ingaan op verschillende strategieën en benaderingen om met uitdagend gedrag om te gaan. We zullen de nadruk leggen op het begrijpen van de oorzaken achter het gedrag, zodat je als onderwijzer beter kunt inspelen op de specifieke behoeften van de leerlingen. Daarnaast zullen we praktische voorbeelden en casestudy's bespreken, waardoor je inzicht krijgt in hoe je deze benaderingen kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Bewegend leren en de dynamische schooldag

Marloes Giezenaar is buurtsportcoach en vakleerkracht gym. In de workshop bewegend leren en de dynamische schooldag vertelt zij over de mogelijkheden van bewegend leren in de praktijk en geeft hierbij handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Een dynamische schooldag draagt bij aan dit bewegend leren. Een dynamische schooldag kent een afwisseling tussen zitten en bewegen en tussen binnen en buiten zijn. Deze beweging kent veel voordelen op cognitieve, motorische en sociale ontwikkelingen. 

Communicatie tussen leerkracht en ouders

In de workshop ‘Welkom in de school’ gaan we met elkaar op een hele praktische manier aan de slag over de communicatie tussen school en ouders. De workshop start met een korte theaterimpressie waarin tussen school en ouders veel misgaat in de communicatie. Met behulp van de roos van Leary kijken we vervolgens met elkaar wat er misgaat en waarom. Maar we kijken niet alleen naar de spelers in het stuk. De deelnemers krijgen ook de gelegenheid om met elkaar te reflecteren op hun eigen manier van communiceren met ouders en het effect daarvan. Tenslotte spelen we een aantal scenes opnieuw en mogen de deelnemers ons gedrag bijsturen door ons stop te zetten en ons te vertellen wat we moeten doen om de communicatie te verbeteren. Het effect is soms hilarisch, maar altijd leerzaam!

Terugblik startersbijeenkomst 22-11-2023

Uit de workshop neem ik mee naar mijn praktijk:
dat ik kinderen eerst even zelf ga laten nadenken over een oplossing.