Starters-
bijeenkomst
9 mei 2023

Startersbijeenkomst 9 mei 2023

Heb jij in de afgelopen drie jaar jouw diploma behaald van de pabo of zit je in het laatste jaar van de pabo? Kom dan op 9 mei 2023 naar de startersbijeenkomst.

Door weer even terug te gaan naar Iselinge Hogeschool kom je uit de waan van de dag en krijg je inspiratie voor jouw werk als leerkracht. Je komt in contact met andere startende leerkrachten uit Oost-Gelderland.

Programma

15.15 uur inloop 
15.30 uur gezamenlijke start 
15.45 uur Workshop rondes 
17.00 uur Soep en ontmoeting 
17.30 uur gezamenlijke afsluiting 

Dagopening door Juf Maike

Juf Maike is een blogger, leerkracht en moeder van twee kinderen. Haar missie is leerkrachten helpen om goed onderwijs te kunnen geven. Ze schrijft veel over klassenmanagement zoals groepsplannen, planning, groepjes maken en goede start van het schooljaar. jufmaike.nl is de website voor leerkrachten en ouders vol tips voor de ontwikkeling, herkenbare blogs, humor, actualiteit, winacties en reviews. 

Workshops

Tijdens deze startersbijeenkomst bieden we drie interessante workshops aan:

  • Time management (Juf Maike)
  • Krachtige lichaamstaal (Marcus van Teijlingen)
  • Mindfulness (Eva Bathe)

Time management

Workshopgever: Juf Maike

Juf Maike is een blogger, leerkracht en moeder van twee kinderen: een schoolkind en een kleuter. Haar missie is leerkrachten helpen om goed onderwijs te kunnen geven. Ze schrijft veel over klassenmanagement zoals groepsplannen, planning, groepjes maken en goede start van het schooljaar.

Krachtige lichaamstaal

Workshopgever: Marcus van Teijlingen

Krachtige lichaamstaal is een praktische training die helpt je non-verbaal sterk te presenteren. De training is bestemd voor mensen die meer zicht willen krijgen op hun presentatie, leiderschap, onzeker zijn over hun lichaamstaal, meer zelfvertrouwen uit willen stralen, zichzelf beter willen waarnemen, en beter over willen komen. 

Non- verbaal gedrag is een zeer krachtig middel. Het kan bepalen of iemand, een groep of een gezelschap wel of niet naar je luistert. Alles doet ertoe: beweging, houding, stem, kleding, haardracht, oogcontact. Anderen reageren er feilloos op. Na de cursus ben je meer bewust van je bewegingspatroon. Heb je kennis over lichaamstaal van jezelf en anderen. Krijg je mentale vaardigheden mee die te maken hebben met energie en kracht.

Mindfulness

Workshopgever: Eva Bathe

In deze workshop leer je hoe je mindfulness in de klas kunt inzetten – voor de kinderen en ook voor jezelf. Na een korte introductie gaan we vooral praktisch ervaren wat mindfulness is. We gaan verschillende mindfulness oefeningen doen, met aandacht voor activiteiten voor groep 1 tot en met groep 8 en de didactiek hiervan. Zo kun je de volgende dag meteen starten in de klas.

Mindfulness is met je aandacht in het hier en nu zijn. Je kunt het inzetten voor een fijn pedagogisch klimaat, door met aandacht met jezelf en elkaar om te gaan. 

De rustmomenten kunnen overprikkelde kinderen helpen weer tot rust te komen en op te laden, om daarna weer verder te gaan met de schooldag.  

Mindfulness kan een positief effect hebben op heeft een positief effect op stress, angst en spanningen. Het kan ook bijdragen aan een betere concentratie. 

Voor leraren is mindfulness een manier om kleine rustmomenten te creëren gedurende de altijd drukken en volle schooldagen. Je leert in de drukte van de klas even stil te staan bij hoe jij je op dit moment voelt. Je neemt even letterlijk een adempauze.   

Na de cursus heb je een aantal praktische tools in handen die je op jezelf en de klas kunt toepassen. Hierdoor creëer je rust en kalmte en sta je aandachtig en met plezier voor de klas. Je weet dat werkdruk en piekmomenten niet te vermijden zijn, maar je kunt hebt wel invloed op hoe je er mee om gaat. 

Uit de workshop neem ik mee naar mijn praktijk:
dat ik kinderen eerst even zelf ga laten nadenken over een oplossing.