Startersbijeenkomst pabo: vliegende start

Heb jij in de afgelopen drie jaar jouw diploma behaald van de pabo of zit je in het laatste jaar van de pabo? Kom dan op 23 november naar de startersbijeenkomst.

Door weer even terug te gaan naar Iselinge Hogeschool kom je uit de waan van de dag en krijg je inspiratie voor jouw werk als leerkracht. Je komt in contact met andere startende leerkrachten uit Oost-Gelderland. Tijdens deze startersbijeenkomst bieden we drie interessante workshops aan:

  • Groepsdynamica (Marlies Koops)
  • Oudercontact (Gerda Wassink-Harrewijn)
  • Verbindend gezag (Marjon de Boer)

Programma 
15.15 uur inloop 
15.30 uur gezamenlijke start 
15.45 uur Workshop rondes 
17.00 uur Soep en ontmoeting 
17.30 uur gezamenlijke afsluiting 

De startersbijeenkomst op 23 november is gratis.

*De volgende startersbijeenkomst is op 9 mei 2023. Je kunt je hiervoor ook alvast aanmelden. Het programma volgt spoedig.* 

Meld je aan

Informatie over de workshops

Groepsdynamica door Marlies Koops
Tijdens deze workshop leer je als startende leerkrachten hoe je door de groepsdynamische bril naar groepen kunt kijken. Je begrijpt beter wat er in groepen gebeurt en je kunt ook gerichter je eigen gedrag afstemmen op wat er in de groep speelt. We verkennen middels het Didactisch klaverblad (Oldeboom 2019) interventierichtingen om de groepsdynamiek positief te beïnvloeden.

Oudercontact door Gerda Wassink-Harrewijn
We weten allemaal dat het belangrijk is om een goede relatie met alle ouders te hebben in het belang van het kind. Bij sommige ouders gaat dit vanzelf, maar eerlijk is eerlijk, het is niet bij elke ouder even makkelijk. Sommige ouders lijken op afstand te blijven. Soms lijkt er iets in de weg te zitten en je weet niet goed wat dat is. Soms lijkt het of ouders je niet willen begrijpen.
In deze workshop gaan we bekijken wat is er nodig om samen een goede relatie op te bouwen, zonder je doel en het belang van het kind uit het oog te verliezen. Dat gaat niet over steeds meer in gesprek gaan met ouders, maar over op de goede manier in gesprek gaan met ouders. Hoe geef je eerlijke en goede informatie zonder de relatie te verliezen. Hoe kom je in verbinding en blijf je in verbinding met de ouder, zelfs als het onderwerp moeilijk is. Hoe bouw je aan vertrouwen en hoe behoud je het vertrouwen.
Behalve een verdieping in kennis en inzicht, gaan we ook uitproberen en ervaren wat werkt en wat niet werkt en ontvang je praktische handvatten en tips voor de komende oudergesprekken.

Verbindend Gezag door Marjon de Boer
Verbindend Gezag is een autoritatieve begeleidingsstijl voor professionals (enerzijds responsief, anderzijds grenzen stellend) die goed past in de huidige onderwijspraktijk.

Verbindend Gezag wordt niet vanuit macht vormgegeven, maar vanuit verbinding en kent twee basisattitudes:

  1. je gaat de strijd niet aan om ‘te winnen’,
  2. vanuit de overtuiging dat je een ander niet kunt controleren, ben je gericht op je eigen gedrag. Hiermee ligt de nadruk niet op het (uitdagende) gedrag van het kind, maar op pedagogisch handelen van de professional.

Laat je inspireren tijdens deze workshop door Het Kompas dat ontwikkelt is binnen de Academische Werkplaats. Aan de hand van Het Kompas ga in gesprek over concreet, waarneembaar gedrag van jou als educatief professional in alledaagse situaties en doe je inspiratie op voor een reeks concrete interventies die ingezet kunnen worden. 

(de volgende startersbijeenkomst is op 9 mei 2023 gepland, deze bijeenkomst was gepland op 9 juni maar is verzet naar 23 november)

  • Alumni
  • Werkveld
Terug naar agendaoverzicht