Themadag Vrijheid maak je met elkaar

29-03-2022

4 april was een inspirerende en indrukwekkende dag voor onze eerste- en tweedejaarsstudenten van de pabo. De themadag stond in het teken van ‘Vrijheid maken we met elkaar’. Een greep uit de lezingen en workshops van die dag:

Vier gastsprekers deelden hun ervaringen in de Tweede wereldoorlog en recentere oorlogen met onze studenten. Zo vertelde Emmy Drop-Menko over haar ervaringen als Joods meisje gedurende de Tweede Wereldoorlog en Sabina over haar leven en haar vlucht uit de oorlog in Joegoslavië.  

In de workshops van Amnesty International, de Anne Frankstichting, Respect Foundation en stichting Vredeseducatie werden de lesmaterialen voor de basisschool toegelicht en uitgeprobeerd.

Onderzoekster Ymke de Bruin (Universiteit Leiden) ging in gesprek over vooroordelen. Hoe die zich ontwikkelen bij kinderen en wat jij als leerkracht kunt bijdragen aan het verminderen van vooroordelen. Onderzoekster Antoinette Kroes liet studenten nadenken over hoe zij jongens en meisjes beurten geven en de interactie met hen aangaan en hoe je jongens en meisjes gelijk kunt stimuleren in de les.

Na afloop reageerden studenten met uitspraken als: ‘dat was echt een indrukwekkend verhaal’  en ‘ik heb mooie inspiratie opgedaan voor de lessen die ik ga geven’. We bedanken alle partijen die deze dag tot een succes hebben gemaakt: Amnesty International, Anne Frankstichting, Stichting Vluchtelingenwerk, Stichting vredeseducatie, Stichting gastsprekers WO II-heden (van herinneringscentrum kamp Westerbork), Ymke de Bruin en Antoinette Kroes van de Universiteit Leiden, Wilma Geldof en Respect foundation.