Esther Tempels, schoolleider van ’t Prisma, verwelkomde de gasten samen met alle kinderen, meesters en juffen. Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool, vertelde over de achtergrond van de openscholendag en het belang van goed onderwijs voor de regio. Burgemeester Boumans benadrukte dit en riep op om samen te laten zien dat een baan als juf of meester heel leuk en betekenisvol is. Na de aftrap konden bezoekers in gesprek gaan met leerlingen uit groep 8, leerkrachten en studenten van Iselinge Hogeschool en kregen ze een rondleiding in de school. Iedere deelnemende school had een eigen programma opgesteld.
Bezoeker Janneke: "ik heb nu nog een andere baan, maar ik denk er al wat langer over na of ik me wil laten omscholen. Deze openscholendag was voor mij een hele fijne laagdrempelige manier om de eerste stap te zetten en het contact met een basisschool te leggen. Ik ga zeker even kijken op de open avond van Iselinge Hogeschool om te zien wat er allemaal bij komt kijken als ik de associate degree Pedagogisch Educatief Professional ga doen.”
Aanpak personeelstekort
Ondanks dat het een mooi en betekenisvol beroep is, zijn er landelijk en ook in Oost-Gelderland tekorten aan personeel. In de komende jaren groeit het tekort in de Achterhoek en Liemers samen naar zo’n 50 tot 65 leerkrachten (vaste krachten en invalkrachten) in het primair onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Dit is bovenop de studenten die jaarlijks starten met werken in het onderwijs, bijvoorbeeld na afronding van een pabo-opleiding of de tweejarige opleiding tot pedagogisch educatief professional.
Iedereen die niet in de gelegenheid was om naar de openscholendag te gaan, maar wel geïnteresseerd is in werken in het onderwijs kan via www.openscholen.nl een afspraak maken voor een bezoek aan een basisschool op een ander moment. Dit jaar werd de dag voor het eerst georganiseerd en voortaan wordt deze jaarlijks op de derde dinsdag van maart gehouden. Meer informatie is te vinden via www.openscholen.nl.