Wij nemen de basisschool over

01-06-2023

In het nieuws:
Krantenartikel: Pas 15 jaar oud en dan al voor de klas - Omroep Gelderland (gld.nl)
Tv-item: Omroep Gelderland
Radio-item: Omroep Gelderland (item start na 16 min.)

---

Op 31 mei en 1 juni nemen leerlingen van het Marianum uit Groenlo en het Gerrit Komrij College uit Winterswijk twee basisscholen uit de regio over. Ze doen dit onder begeleiding van pabostudenten van Iselinge Hogeschool. De havo-3 en vwo-3 leerlingen verzorgen een dag lang het onderwijs. De leerlingen van het Marianum en Gerrit Komrij College bereiden, onder leiding van de pabostudenten, allerlei innovatieve activiteiten voor. Voor de kinderen van de basisschool zal dit een inspirerende dag zijn waarbij ze uitgedaagd worden om actief en onderzoekend te leren. Voor de middelbare scholieren is het een mooie kans om kennis te maken met het beroep van leerkracht basisonderwijs.

Een aantal weken geleden vond de kick-off plaats. De leerlingen kregen uitleg van de pabostudenten over dit project. Zij gingen hierna samen aan de slag om de dag van ‘overname’ voor te bereiden.

Tijdens het project zullen de leerlingen van het Marianum en het Gerrit Komrij College actief leren. Door iets voor te bereiden en aan anderen uit te leggen, leren zij het meest. Bovendien leren zij organiseren, plannen en samenwerken. Ze dagen de basisschoolleerlingen uit om te onderzoeken en actief te denken. Het belooft een leerzame en leuke dag te worden voor de basisschoolleerlingen, de middelbare scholieren en voor de studenten van Iselinge Hogeschool.

Profielkeuze
In de derde klassen havo en vwo wordt de profielkeuze gemaakt. Om deze keuze bewust te kunnen maken is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dit project zorgt ervoor dat de middelbare scholieren op een inspirerende manier kennis maken met allerlei vaardigheden die ze tijdens hun vervolgstudie en toekomstige loopbaan nodig kunnen hebben.

Beroepskeuze
Iselinge hogeschool in Doetinchem is gespecialiseerd in de opleiding tot leerkracht basisonderwijs (pabo) pedagogisch educatieve professionals (Ad-PEP). Het begeleiden van leerlingen van het voortgezet onderwijs is een nieuwe uitdaging voor de pabostudenten. Op deze manier ervaren de pabo-studenten hoe het is om in de rol van mentor te kruipen. De studenten vinden het leuk om hun passie voor het vak over te brengen op een nieuwe generatie.