Startinformatie voor eerstejaars

Je gaat studeren aan Iselinge Hogeschool. Van harte welkom!
Op deze pagina tref je de informatie aan die voor de start van je studie van belang is.

Documenten

Hier vind je de boekenlijst voor de pabo van Iselinge Hogeschool. De boeken kun je aanschaffen via een willekeurige boekhandel of de uitgever of via de site van StudieBijdehand.

Meer uitleg over de aanschaf van je studieboeken vind je op deze pagina onder het kopje 'Boekenlijst'.

Informatie voor de start van je studie

Als je een havodiploma hebt behaald en havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde en geschiedenis voldoe je aan de toelatingseisen voor die vakken. Voor natuur en techniek geldt dat je aan de eisen voldoet wanneer je een havo-diploma hebt behaald en je havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

Als je geen havo-eindexamen hebt gedaan in (één van) de vakken of op het mbo zit, kun je door het maken van een toelatingstoets per vakgebied aantonen dat je al genoeg weet van dat vakgebied.

Heb je een vwo-diploma of hbo-bachelor gehaald? (een ad-diploma geeft geen vrijstelling) Dan hoef je geen toelatingstoetsen te maken. 

Voor mbo-studenten geldt het volgende. 
Tijdens je mbo-opleiding kun je het keuzedeel Voorbereiding Pabo volgen. Als je dat doet en hierbij een portfolio maakt voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek en het portfolio met een voldoende wordt beoordeeld, dan hoef je voor deze vakken geen toets te maken. Als je het portfolio met een voldoende hebt afgesloten, staat er op de cijferlijst van je diploma: ‘De student heeft het keuzedeel Voorbereiding Pabo voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek aan de hand van het portfolio succesvol afgerond.’

Volg je wel het keuzedeel Voorbereiding Pabo, maar heb je het portfolio met een onvoldoende afgesloten? Volg je wel het keuzedeel Voorbereiding Pabo en maak je helemaal geen portfolio? Of volg je het keuzedeel Voorbereiding Pabo helemaal niet? Dan maak je ook de toelatingstoetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Je hebt dan dus geen aantekening op je cijferlijst waarop staat dat je dit keuzedeel succesvol hebt afgerond.

Na inschrijving voor de opleiding moet je voor de start van de studie aan één toetsafname per vak deelnemen om de toelatingstoets(en) op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur& techniek te halen. Je moet deze toetskans per vak benutten.
Als je deze kans voor een of meerdere vakken niet haalt, dan kun je wel beginnen aan de pabo. In het eerste jaar van inschrijving moet je dan alsnog voldoen aan de toelatingseis. Je krijgt in het eerste jaar van inschrijving op de pabo voor 1 februari 2025 nog twee kansen hiervoor. Als dit niet lukt, dan gaat de decaan met jou in gesprek. Daarna is er nog 1 kans voor de volgende poort. 

Rond je voor de start van de opleiding de toelatingstoets(en) met een voldoende af, dan hoef je in het eerste jaar van je studie geen toelatingstoetsen of opdrachten meer te maken om te laten zien dat je aan de toelatingseis voldoet. Je kunt je dan volledig richten op je studie.

Wanneer je toelatingstoetsen moet maken, is het verstandig om je daar zo snel mogelijk voor in te schrijven na bevestiging van je aanmelding voor de pabo.

De uitslag van de toelatingstoetsen is vijf jaar geldig. Kijk voor data van de toelatingstoetsen, de voorwaarden en details op  www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Met vragen kun je altijd mailen naar info@iselinge.nl of kijken bij de veel gestelde vragen op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Wanneer je bent aangemeld op Iselinge Hogeschool word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheckdag en om een portfolio te maken. Dit portfolio lever je in via jouw eigen Iselinge portal. Meer informatie daarover vind je in de uitnodiging.

 

In het eerste jaar van de pabo moet je de WISCAT-rekentoets behalen. In de eerste lesperiode krijg je lessen die je voorbereiden op deze rekentoets. Deze lessen zijn facultatief.

Vanaf 1 september 2024 wordt de huidige WISCAT-rekentoets vervangen door de landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo, om te zien of studenten voldoen aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen.
Heb je de WISCAT-rekentoets al behaald? Deze toets blijft nog geldig in studiejaar 2024-2025 en hoef je de nieuwe landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo niet te maken.

Voor de studenten van de voltijd pabo wordt een introductieweek georganiseerd in week 35 (26 tot en met 30 augustus 2024). Klik op de knop hieronder voor meer informatie en aanmelden.

Voor eerstejaarsstudenten van de deeltijd pabo opleiding is de eerste lesavond een kennismakingsavond en tevens introductie. Informatie over deze eerste lesavond volgt zodra het rooster bekend is.

Wil je een laptop aanschaffen voor je studie? Let dan op de volgende aandachtspunten bij jouw keuze.

  1. Besturingssysteem: Een laptop met een recente versie van Windows (bijvoorbeeld Windows 10) of macOS (voor Apple-gebruikers) is aan te raden.
  2. Processor: Een dual-core of quad-core processor is meestal voldoende voor de meeste taken die je als pabo-student zult uitvoeren. Een Intel Core i3- of i5-processor (voor Windows) of een vergelijkbare processor (voor macOS) zou prima moeten werken.
  3. Geheugen (RAM): Het aanbevolen minimum is 8 GB RAM. Dit helpt ervoor te zorgen dat je soepel kunt multitasken en verschillende educatieve software kunt gebruiken zonder prestatieproblemen.
  4. Opslagruimte: Een harde schijf met een opslagcapaciteit van minimaal 256 GB wordt aanbevolen, zodat je voldoende ruimte hebt om documenten, presentaties, lesmateriaal en andere bestanden op te slaan.
  5. Grafische kaart: Voor de meeste pabo-opleiding gerelateerde taken is een geïntegreerde grafische kaart voldoende. Je hebt geen speciale grafische kaart nodig, tenzij je van plan bent zware grafische toepassingen of games te gebruiken.
  6. Schermgrootte: Een laptop met een schermgrootte tussen de 13 en 15 inch is over het algemeen draagbaar en biedt voldoende werkruimte.
  7. Connectiviteit: Zorg ervoor dat de laptop beschikt over Wi-Fi en Bluetooth-functionaliteit, zodat je verbinding kunt maken met internet, draadloze apparaten kunt gebruiken en bestanden kunt delen.
  8. Batterijduur: Aangezien je als pabo-student mogelijk veel onderweg bent, is het handig om een laptop te hebben met een batterijduur van minimaal 6 uur. Dit kan variëren afhankelijk van je specifieke behoeften.

Lees hier welke financiële regelingen er zijn voor je studie.

Om stage te kunnen lopen in het onderwijs heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG Onderwijs) nodig. Bij de start van je studie dien je deze verklaring te hebben. Wacht dus niet te lang met aanvragen. 

De VOG geef je (digitaal) af bij het stagebureau van Iselinge Hogeschool. Over hoe je jouw VOG kunt afgeven bij het stagebureau, volgt uitleg bij de start van je studie.

Het aanvragen van je VOG kan je doen via:

https://www.vogdesk.nl/vog-aanvragen-onderwijs/

Voltijd pabo

Nadat wij jouw verzoek tot inschrijving hebben ontvangen, krijg je een bevestiging en een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck bestaat uit een verplichte beroepsoriëntatie op een basisschool en een studiekeuzecheckdag op Iselinge Hogeschool.

 

Samen met een student van Iselinge Hogeschool loop je een dagdeel mee met zijn of haar stage. Je krijgt hiervoor een uitnodiging. De beroepsoriëntatie vindt plaats op een opleidingsschool van Iselinge Hogeschool. De beroepsoriëntatie is waarschijnlijk op een dinsdag. Voor deze beroepsoriëntatie heb je een observatie-opdracht gekregen. Deze kun je na de beroepsoriëntatie uploaden in jouw Iselinge portal. 

Voorafgaand aan de studiekeuzecheck maak je de startopdrachten. Jouw antwoorden op de startvragen lever je uiterlijk 3 werkdagen voor jouw studiekeuzecheckdag in. Tijdens de studiekeuzecheckdag krijg je informatie over de opleiding en neem je deel aan de WISCAT rekentoets en Hogeschooltaal toets. Voor de WISCAT-toets moet je voldoen aan een minimale norm om een positief advies te krijgen.
Voor een positief advies moet de score van de rekentoets WISCAT-pabo minimaal 80 zijn en de score van de intaketoets Hogeschooltaal minimaal 60%. Bij een score op de rekentoets WISCAT-pabo tussen de 70 en 80 krijgt de aspirant-student het advies 'twijfel'. Een score onder de 70 leidt tot een negatief advies.
Heb jij je vóór 1 mei aangemeld voor het nieuwe studiejaar? Dan is het advies niet bindend. Wanneer jij je per 1 mei of daarna hebt aangemeld voor de opleiding, geldt dat het advies bindend is. Een eventueel negatief advies betekent dat je dan niet wordt toegelaten tot de opleiding. Om je voor te bereiden op de WISCAT-rekentoets ontvang je na inschrijving voor de opleiding een link naar oefenmateriaal. Je kunt ook een oefentoets maken. Klik hiervoor op deze link.

’s Middags tijdens de studiekeuzecheckdag krijg je een studiekeuzegesprek met een studiecoach van Iselinge Hogeschool. Door middel van het studiekeuzegesprek geeft de studiecoach je een zo goed mogelijk advies, zodat jij de juiste studiekeuze maakt. Eventueel geven we je het advies om in een andere opleidingsvariant te starten of helemaal niet te starten. Als je voor 1 mei bent ingeschreven is het een advies. Ben je na 1 mei ingeschreven, dan is het advies ook bindend.

Wil jij je voorbereiden op de toelatingstoetsen?
Dan kun je deelnemen aan de (gratis) landelijke ondersteuningsdagen. Deze ondersteuning duurt per vak tweeënhalve dag. De trainingen zijn digitaal te volgen en vanaf mei 2024 kun je je hiervoor inschrijven bij goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Kijk voor meer info op goedvoorbereidnaardepabo.nl

 

 

De opleiding begint met de introductie. Doel van deze introductie is dat jij de opleiding leert kennen, dat jij je medestudenten leert kennen en dat wij jou leren kennen. Voor voltijdstudenten geldt dat er sprake is van een introductieweek. Deze is gepland in de week van maandag 26 augustus 2024  tot en met 30 augustus 2024.

We beloven dat het een gezellige, inhoudelijke, sportieve en creatieve week wordt waarbij je ook al echt bezig gaat met je opleiding! We zien ernaar uit om je dan te ontmoeten!

Kosten: € 175,-
Aanmelden en betalen: via de webwinkel.

 

 

 

De boekenlijst vind je onder 'Documenten' op deze pagina. In de linkerkolom staat informatie over het betreffende boek. Je ziet de titel, de auteur en de uitgever en voor welke module het boek is. Vervolgens het ISBN-nummer. Ook zie je de te verwachten nieuwprijs. De boeken kun je aanschaffen via een willekeurige boekhandel of via de uitgever, maar ook via de site van StudieBijdehand. Daar kun je de boeken in één keer online bestellen. Klik op de site van StudieBijdehand, bij de button "Opleiding", jouw opleiding/studiejaar aan en je komt direct op de pagina met jouw boekenlijst.

Deeltijd pabo

Na aanmelding word je uitgenodigd voor de studiekeuzecheckdag. Voorafgaand aan de studiekeuzecheckdag maak je startopdrachten. Jouw antwoorden op de startvragen lever je uiterlijk 3 werkdagen voor jouw studiekeuzecheckdag in.Tijdens deze studiekeuzecheckdag maak je toetsen (WISCAT-rekentoets en Hogeschooltaaltoets) en krijg je informatie over de start van de opleiding. Je hebt 's middags ook een studiekeuzegesprek. Tijdens dat gesprek staan we stil bij jouw keuze voor de opleiding, de resultaten van de toetsen en andere persoonlijke zaken die bij de start van belang kunnen zijn. 

 

Als student aan Iselinge Hogeschool geef je voor een groot deel zelf sturing aan je leerproces. Met de startvragen, start je met het opzetten van een portfolio. Dit portfolio maakt inzichtelijk wat je al aan eerdere leer- en werkervaringen meebrengt en wat je verder leert en aan nieuwe ervaringen opdoet tijdens de studie.

Voorafgaand aan de studiekeuzecheck maak je de startopdrachten. Jouw antwoorden op de startvragen lever je uiterlijk 3 werkdagen voor jouw studiekeuzecheck(middag) in. Tijdens de studiekeuzecheck krijg je informatie over de opleiding en neem je deel aan de WISCAT rekentoets en Hogeschooltaaltoets. Voor de WISCAT-toets moet je voldoen aan een minimale norm om een positief advies te krijgen.
Voor een positief advies moet de score van de rekentoets WISCAT-pabo minimaal 80 zijn en de score van de intaketoets Hogeschooltaal minimaal 60%. Bij een score op de rekentoets WISCAT-pabo tussen de 70 en 80 krijgt de aspirant-student het advies 'twijfel'. Een score onder de 70 leidt tot een negatief advies.
Heb jij je vóór 1 mei aangemeld voor het nieuwe studiejaar? Dan is het advies niet bindend. Wanneer jij je per 1 mei of daarna hebt aangemeld voor de opleiding, geldt dat het advies bindend is. Een eventueel negatief advies betekent dat je dan niet wordt toegelaten tot de opleiding. Om je voor te bereiden op de WISCAT-rekentoets ontvang je na inschrijving voor de opleiding een link naar oefenmateriaal. Je kunt ook een oefentoets maken. Klik hiervoor op deze link.

Afsluitend krijg je een studiekeuzegesprek met een studiecoach van Iselinge Hogeschool. Door middel van het studiekeuzegesprek geeft de studiecoach je een zo goed mogelijk advies, zodat jij de juiste studiekeuze maakt. Als je voor 1 mei bent ingeschreven is het advies niet bindend. Ben je na 1 mei ingeschreven, dan is het advies bindend.

Met de antwoorden op verschillende vragen rondom jouw keuze voor de pabo-opleiding laat je zien hoe gemotiveerd je bent om leerkracht in het basisonderwijs te worden. Meer informatie hierover volgt na inschrijving.

Je stem is een van de belangrijkste instrumenten. Met het invullen van deze vragenlijst kun je aangeven of je stemproblemen hebt en zo ja: welke. Als je stemproblemen hebt kun je samen met onze logopedist werken aan het verbeteren van jouw stemgebruik.

De boekenlijst vind je onder 'Documenten' op deze pagina. In de linkerkolom staat informatie over het betreffende boek. Je ziet de titel, de auteur en de uitgever en voor welke module het boek is. Vervolgens het ISBN-nummer. Ook zie je de te verwachten nieuwprijs. De boeken kun je aanschaffen via een willekeurige boekhandel of via de uitgever, maar ook via de site van StudieBijdehand. Daar kun je de boeken in één keer online bestellen. Klik op de site van StudieBijdehand, bij de button "Opleiding", jouw opleiding/studiejaar aan en je komt direct op de pagina met jouw boekenlijst.