Oekraïne in de klas: omgaan met heftige beelden en verhalen

Datum van verschijnen: 06-04-2022

Een maand geleden keek de hele wereld verbijsterd mee toen Rusland Oekraïne binnenviel, iets wat voor veel mensen als een grote verrassing kwam. Heftige beelden van oorlogsmisdaden vlogen de wereld over en kwamen ook op de schermen van kinderen terecht. Deze beelden kunnen in veel gevallen een gevoel van angst, onbegrip en verdriet teweegbrengen. Ouders, leerkrachten en andere onderwijsprofessionals zijn in veel gevallen handelingsverlegen in het omgaan hiermee, zeker aangezien zij zelf ook verbijsterd en geschokt zijn over deze beelden.

In deze podcast spreekt Bram Oonk met Yolande Potjer over waarom het juist wel belangrijk is dat volwassenen het gesprek met kinderen aangaan. Dit wordt extra duidelijk in deze aflevering door het gesprek met drie leerlingen van CBS de Haven in Doetinchem. Ook spreekt Bram met Pascal Tijdink over een ander gevolg van de oorlog in Oekraïne: de vluchtelingenstroom van Oekraïne naar Nederland. Iets wat ook impact heeft op het Nederlandse onderwijs.

 

Meer weten?

In deze podcast worden meerdere boeken, websites en instanties genoemd. Je vind deze via de volgende kanalen:

Oekraïne in de klas: omgaan met heftige beelden en verhalen

Contact

Bram Oonk

Bram Oonk is docent-onderzoeker op Iselinge Hogeschool. Hij is vakspecialist burgerschap en digitale geletterdheid en host van de podcast Het Schoolplein.

Bram Oonk

Yolande Potjer

Yolande Potjer is docent-onderzoeker op Iselinge Hogeschool. Zij is vakspecialist geschiedenis en doet promotieonderzoek naar historisch redeneren. Daarnaast doet zij onderzoek in de Academische Werkplaats.

Yolande Potjer

Pascal Tijdink

Pascal Tijdink is docent-onderzoeker op Iselinge Hogeschool. Ze is vakspecialst taal en meertaligheid. Daarnaast doet zij onderzoek in de Academische Werkplaats

Pascal Tijdink

Gerelateerde Producten