Actualisering Kwaliteitscoördinator / IB'er

De rol van de IB'er is de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. We zien een verschuiving met andere naamgeving zoals kenniscoördinator, onderwijscoach en kwaliteitscoördinator. Maar ook inhoudelijk veranderen de taak- en aandachtsgebieden. Waar de focus lange tijd lag op de zorg en begeleiding van (zorg)leerlingen, verschuift deze naar de kwaliteit van het primaire proces in het onderwijs: de basis op orde.

Meer dan ooit is er behoefte aan professionals die de pedagogische en didaktische kwaliteiten in de scholen kunnen bewaken en borgen. Kennis én vaardigheden zijn nodig om nieuwe ontwikkelingen vorm te geven, kwaliteit hoog te houden en blijvend te verbeteren, continue in te spelen op veranderingen en vraagstukken of uitdagingen die opdoemen tot een duurzame oplossing te brengen. Met deze actualisering ben je in vier dagdelen helemaal op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en in staat om al deze (nieuwe) rollen te vervullen.  

Dit traject is van grote meerwaarde voor:

  • Kwaliteitscoordinatoren of IB’ers die hun kennis willen actualiseren zodat het aansluit bij de nieuwe ontwikkelingen.

Over de opleiding

In vier bijeenkomsten leer je over je eigen grenzen heen te kijken en je expertise te verbinden met die van anderen. We verkennen wat professioneel samenwerken werkelijk inhoudt en welke vormen van begeleiding en communicatie daarbij passen. Vanuit de centrale positie van het kind denken we als professional in kansen en mogelijkheden. Zo ontstaat een constructieve samenwerking waarin jij je leiderschap toont.

Inhoud van de vier bijeenkomsten:

1. Waarderen en begrijpen van professionele rollen
We onderzoeken hoe je de professionele rollen en verantwoordelijkheden binnen jouw team beter leert waarderen en begrijpen. Wat vraagt dit van jou als KC’er of IB’er? Welke vorm van leiderschap past hierbij en hoe geef je daar op een krachtige manier woorden aan?

2. Effectieve communicatie en het overbruggen van verschillen
Je ontwikkelt vaardigheden om effectief te communiceren en te onderhandelen. Hoe overbrug je verschillen in professionele visies of persoonlijkheden? Hoe bereik je consensus over bijvoorbeeld de aanpak van een kind, de begeleiding van een leerkracht met een hulpvraag, of bij intervisie en collegiale consultatie?

3. Bouwen aan duurzame, professionele relaties
Je leert hoe je duurzame samenwerkingsrelaties opbouwt, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Wat vraagt dit van jou tijdens bijvoorbeeld een klassenbezoek, een groeps- of leerlingbespreking of een intervisiemoment?

4. Zorgzaam leiderschap en professionele identiteit
Je ontwikkelt een vorm van leiderschap die gericht is op het motiveren van collega’s, het versterken van hun kwaliteiten en het stimuleren van groei en ontwikkeling — met de zorg voor het kind als uitgangspunt. Wat vraagt dit van jouw communicatie, waardering en reflectie op je eigen professionele identiteit?

We werken met casussen uit de dagelijkse praktijk, zodat de theorie direct gekoppeld wordt aan jouw werksituatie. Tussentijds krijg je de ruimte om nieuwe inzichten en vaardigheden uit te proberen en te onderzoeken binnen je eigen school. We maken gebruik van actueel praktijkmateriaal en recente literatuur die aansluiten bij de uitdagingen van vandaag.

Na afloop van deze 4 bijeenkomsten ontvang je een certificaat van deelname.

Je moet een ervaren kwaliteitscoördinator of IB’er zijn.

Data:

Dinsdag 10.00u-16.00u

  • 28-10-25
  • 04-11-25
  • 20-01-26
  • 27-01-26

Waar & wanneer

Waar | Iselinge Hogeschool, Doetinchem

Wanneer | op donderdag

Praktische informatie

Prijs
€ 1.550,-

Duur
Vier bijeenkomsten van 10.00 tot 16.00 uur

Startdatum
28 oktober 2025 (bij voldoende aanmeldingen)

Vragen?
Contactpersonen: Marcia Kuipers. Mail naar professionalisering@iselinge.nl.

We bieden ook maatwerk voor besturen en samenwerkingsverbanden.