Post-hbo kwaliteitscoördinator / IB'er

Deze post-hbo opleiding biedt jou een brede kijk op de rol en focus van de kwaliteitscoördinator.

Wil jij dat kinderen goed onderwijs krijgen, de kwaliteit van het onderwijs in jouw school of bovenschools verbeteren, de zorg(structuur) voor jouw school versterken, leerkrachten begeleiden? Dan helpt deze  post-hbo-opleiding je hier voortvarende stappen in te zetten. Als kwaliteitscoördinator verbind je alle aspecten van leerlingenzorg met elkaar, ben je zorgregisseur, werk je met je team aan kwaliteit van onderwijs en ben je als vernieuwer in staat het leren van kinderen en team in de schijnwerper te zetten en aanspreekpunt voor collega’s te zijn bij vragen over leerlingenzorg en passend of inclusief onderwijs.

Deze opleiding is voor alle toekomstige of startende kwaliteitscoördinatoren of intern begeleiders. Er gaan steeds meer teamleden, vanuit hun expertises, leiding nemen in jullie school. Hoe regisseer jij, samen met hen onderwijskwaliteit voor uiteindelijk iedere leerling? Iedere (toekomstige) intern begeleider dient zich competenties eigen te maken om organisatieveranderingen en -ontwikkelingen vanuit de nieuwste inzichten met betrekking tot ondersteuning en passend onderwijs samen met de schoolleider vorm te geven. En dan is het noodzakelijk dat jij weet waar jij als persoon voor staat, welke betrokkenheid je hebt en hoe dit in/met het team samenvloeit.

 

Deze opleiding is van grote meerwaarde voor:

  • Leerkrachten/coördinatoren die graag kwaliteitscoördinator willen worden en een gecertificeerd post-hbo-diploma willen halen;
  • Startende KC/IB’ers en 
  • IB’ers met ervaring en/of master die behoefte hebben aan een praktijkgerichte post-hbo opleiding om zich de rol van kwaliteitscoördinator eigen te maken.
  • Een nieuwe brede kijk op de rol van intern begeleider
  • Een directe verbinding naar de praktijk, met een stevige theoretische basis
  • Inspirerende en activerende werkvormen met veel ruimte voor uitwisseling en toepasbaar met je team
  • Inzicht in eigen (team)processen en het schoolbeleid.
  • Handvatten om op zoek te gaan naar de impact van jouw persoonlijke ontwikkeling op de ontwikkeling van je organisatie en andersom. Door kennis niet te claimen, maar juist te delen!

De opleiding bestaat uit vier modules, verdeeld over 15 bijeenkomsten in 18 maanden en het uitvoeren van afgestemde praktijkuitwerkingen in je school

Kenmerkend aan de opleiding is de wijze waarop jij als persoon, als professional, als individu je ontwikkelt tot een vakbekwame KC. Vanuit een brede kijk richten we ons op ‘wie ben jij als professional, als kwaliteitscoördinator’ het gaat om het ontwikkelen van een persoonlijke attitude en visie. We werken met intervisiegroepen, waar een verdieping van het persoonlijk leren een plek heeft. Je krijgt zicht op de inhoud van het werk en je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van communicatie, onderzoek, samenwerken, coaching en leren leren binnen een team.  

 

Na afronding ontvang je het officieel erkende post-hbo-diploma Intern Begeleider als kwaliteitscoördinatorvan het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) en word je ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Over de opleiding

Deze post-hbo opleiding leidt je op tot een goed toegeruste, kritische en professionele kwaliteitscoördinator. De opleiding is een deeltijdstudie met een sterke koppeling tussen theorie en praktijk. Vertrekpunt van de opleiding is de eigen situatie op school. De opleiding biedt input in de vorm van theorie en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, sterk gericht op praktische toepasbaarheid en het ontwikkelen van een professionele identiteit.

Het leermodel van deze opleiding is gebaseerd op actief leren door volwassenen. Jouw leerproces staat centraal, in je portfolio komt dit tot uiting. De theorie, de praktijk, de empirie (zoals het bij jou op school is) en het coachend leren met en van elkaar zijn verweven met elkaar.

Het werken aan professionaliteit, aan leidinggevende en begeleidende kwaliteiten is aan de orde.

De opleiding onderscheidt zich door:

  • Onderwijs in kleine groepen
  • Voldoet aan de eisen van de beroepsgroep (het is een gecertificeerde post-hbo opleiding)
  • Up-to-date en flexibel zodat de opleiding actueel is en blijft
  • Elke student heeft een persoonlijke studiecoach
  • Live bijeenkomsten worden afgewisseld met online afspraken en bijeenkomsten (intervisie) met medestudenten die op meerdere momenten te plannen zijn
  • Praktijkgericht met een stevige theoretische basis. We werken met basisliteratuur en facultatieve literatuur, boeken en artikelen. 

 

Met en van elkaar leren

Om het leren met en van elkaar te versterken worden er intervisiegroepen gevormd. Deze komen gedurende de opleiding vier keer bij elkaar. Tijdens module vier ga je je verdiepen in een thema/onderwerp en voer je een ontwerpgericht praktijkonderzoek uit, wat direct van doen heeft met de dagelijkse praktijk op je school.  

Gedurende de opleiding richt je een portfolio in met persoonlijke leervragen, gerelateerd aan het beroepsprofiel van de kwaliteitscoördinator. Deze formuleer je aan de hand van een intakegesprek, een scan voor kwaliteitscoördinatoren en input vanuit de eerste module. Tussentijds heb je enkele leergesprekken met de docent. Wijze van toetsen is procesgericht, het gaat om jouw ontwikkeling i.r.t. het beroepsprofiel. Om een goede invulling te kunnen geven is het nodig dat je een werk- of stageplek hebt.

610 uur voor de totale 1,5-jarige opleiding.

Inhoud modules

De opleiding bestaat uit vier modules, verdeeld over 15 bijeenkomsten in 18 maanden.

Wie ben jij, waar sta je voor, waar ga je voor?

De kwaliteitscoördinator: oriëntatie op deze rol.

Deze module is gericht op jezelf en jezelf in relatie tot het team. Er is aandacht voor communicatie,  jouw persoonlijke missie en visie, kwaliteiten en valkuilen en je positionering als kwaliteitscoördinator. Jij als jezelf in het team en het dilemma van de waan van de dag en je plek in de school.

Morgen kan het nog beter: kwaliteit en inclusief onderwijs van morgen 

De kwaliteitscoördinator als trendanalist.

De tweede module gaat over de vraag: wat is echte kwaliteit in het onderwijs, doen we de goede dingen goed, waaraan meet je dit af en hoe maak je dit bespreekbaar? Formatief handelen en zinvolle (groeps)besprekingen zijn hiervan onderdeel. Het inspectiekader, handelingsgericht werken, inrichten van de zorgstructuur en het maken van een kwaliteitskaart rondom handelingsgericht werken komen aan bod.

 De klas in: coaching, begeleiding en samenwerken:  de KC doet er toe 

De KC als zorgregisseur.

We staan stil bij een belangrijke poot in het werk van de intern begeleider: het begeleiden of coachen van leraren. We vragen ons af wanneer je aan het begeleiden of coachen bent en hoe jouw rol als intern begeleider er dan uitziet. We maken kennis met en beleven verschillende begeleidings- en coachingsvormen, het klassenbezoek, het oudergesprek en oefenen deze in de eigen praktijk.

 De klas in: coaching, begeleiding en samenwerken:  de KC doet er toe

De KC als zorgregisseur.

we staan stil bij een belangrijke poot in het werk van de intern begeleider: het begeleiden of coachen van leraren. We vragen ons af wanneer je aan het begeleiden of coachen bent en hoe jouw rol als intern begeleider er dan uitziet. We maken kennis met en beleven verschillende begeleidings- en coachingsvormen, het klassenbezoek, het oudergesprek en oefenen deze in de eigen praktijk.

De opleiding start op donderdag 2 oktober (van 16.15u tot 21.15u). 

De overige data zijn:

  • 30-10-25
  • 13-11-25
  • 27-11-25
  • 15-01-26
  • 12-02-26
  • 19-03-26
  • 09-04-26
  • 07-05-26
  • 11-06-26
  • 17-09-26
  • 08-10-26
  • 05-11-26
  • 26-11-26
  • 28-01-27
  • 01-04-27 (afstuderen/diploma-uitreiking)

Waar & wanneer

Waar | Iselinge Hogeschool, Doetinchem

Wanneer | op donderdagavond

Praktische informatie

Prijs
€ 5.075
Zie ook mogelijkheden Opijver

Duur
1,5 jaar - 15 bijeenkomsten

Startdatum
2 oktober 

Vragen?
Contactpersoon is Marian Koolhaas
Mail naar professionalisering@iselinge.nl

Waar & wanneer

Waar | Iselinge Hogeschool, Doetinchem

Wanneer | op donderdagavond

Mogelijke vergoeding opleidingskosten door Opijver

Opijver is het Achterhoeks talentenfonds waar je ook voor post-hbo opleidingen een scholingsvoucher kan aanvragen. Bekijk hier het stappenplan en de criteria. Denk jij in aanmerking te komen voor de scholingsvoucher? Meld je dan hier aan op de site van Opijver.