Startersbijeenkomst

Ben jij vierdejaars Pabo studenten of de afgelopen drie jaar gestart met werken in het educatieve domein? Kom dan naar de startersbijeenkomst!

Voor dit studiejaar staat de laatste startersbijeenkomst gepland op:
- 27 maart

Door weer even terug te gaan naar Iselinge Hogeschool kom je uit de waan van de dag en krijg je inspiratie voor jouw werk als leerkracht, onderwijsassistent, leerkrachtondersteuner of pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Je komt in contact met andere startende mensen die actief zijn in het educatieve domein uit Oost-Gelderland. Daarnaast biedt de startersbijeenkomst iedere keer weer verschillende workshops die jij direct kunt toepassen in jouw onderwijspraktijk. 

Programma

15:00 uur Inloop
15:10 uur Opening  
15:15 uur Workshop - deel 1 (onderwerpen zie hieronder)  
16:00 uur Soep en ontmoeting 
16:15 uur Workshop - deel 2 
17:00 uur Einde workshops en naar huis 

De startersbijeenkomst is een initiatief van interprofessioneel samen opleiden en profesionaliseren. 

Coöperatieve werkvormen

“Twee weten meer dan 1”

Heb je altijd al een keer willen uitproberen om kinderen op een leuke manier samen te laten leren? Dat kan op verschillende manieren. Tijdens deze workshop krijg je ideeën wat je kunt doen. Ook zullen we een aantal werkvormen zelf uitvoeren.

Het doel: Inspiratie opdoen en uitwisselen van werkvormen die al worden in gezet. De ideeën die je opdoet zijn meteen de volgende dag toe te passen. Deze workshop wordt gegeven door Monique Jörissen. 

Uit je hoofd in je lijf: Mindfulness in de klas

Ben jij nieuwsgierig op welke eenvoudige manier je mindfulnessactiviteiten kunt toepassen bij de kinderen in jouw klas? Kom dan naar deze workshop. Het toepassen van mindfulness geeft zowel voor jou als leerkracht en de kinderen een momentje van bewustwording: ”Hoe voel ik mij nu eigenlijk, wat zijn mijn gedachten en wat merk ik in mijn lijf op dit moment."

Met mindfulness leer je kinderen onder andere vaardigheden aan om eigen grenzen aan te geven, omgaan te gaan met stressvolle situaties en met meer liefde naar zichzelf en anderen te kijken. In deze workshop geef ik vooral tips en energizers die je eenvoudig in de praktijk kunt uitvoeren. Deze workshop wordt gegeven door Margot Verwaaijen. 

Rouw in de klas

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken, maar op een kwade dag kan het toch gebeuren: er overlijdt een (groot-)ouder, een collega of een kind en jij bent bij deze tragedie als invaller betrokken. Hoe ga je daarmee om, met welke vragen kun je te maken krijgen en hoe kun je het bespreekbaar maken met de kinderen en van betekenis zijn op zo’n belangrijk moment?

Het is goed om daar al over na te denken en bij stil te staan op een moment dat het niet aan de orde is, zodat je een klein beetje bent voorbereid. Misschien is 27 maart het goede moment om erover te horen van iemand die zich heeft verdiept in rouw en verlies bij kinderen (ook echtscheiding en verhuizing zijn verlieservaringen!) en die naast leerkracht ook rouwcoach is. Deze workshop wordt gegeven door Mariëtte Huizinga. 

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde leerlingen vallen niet altijd op. Soms blinken ze uit, soms trekken ze zich terug of presteren ze zelfs onder hun niveau. Hoe herken je deze leerlingen en, nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat ze de juiste uitdaging en begeleiding krijgen?

In deze workshop duiken we in de wereld van hoogbegaafdheid. We bespreken signalen, valkuilen en praktische strategieën om deze leerlingen te ondersteunen. Met concrete voorbeelden, interactieve casussen en direct toepasbare tips helpen we jou om hoogbegaafdheid beter te begrijpen en er effectief mee om te gaan in jouw klas. Deze workshop wordt gegeven door Anouk Mulder.

Uit de workshop neem ik mee naar mijn praktijk:
dat ik kinderen eerst even zelf ga laten nadenken over een oplossing.