Post-hbo-opleiding bevoegdheid bewegingsonderwijs

Ben je ná 1 september 2000 gestart met de pabo, dan kun je als leerkracht alleen in groep 1 en 2 bewegingslessen geven. Wie een bevoegdheid wil voor de hogere groepen moet zich verder specialiseren. Dat kan via de ALO óf via deze speciale post-hbo-opleiding. Je kunt de bevoegdheid halen in drie blokken. Elk afgerond blok geeft recht op een deelcertificaat met een tijdelijke bevoegdheid voor alle groepen van de basisschool gedurende twee jaar. Deze deelcertificaten zijn, net als het einddiploma, landelijk erkend.

Studeer jij op dit moment aan de pabo, dan kun je blok 1 en blok 2 van de opleiding al volgen. Om toegelaten te worden tot blok 3 moet je een pabo-diploma gehaald hebben. 

Blok 1 : Aanbieden van activiteiten

Hoe leer jij een kind om de koprol te doen, is apekooien eigenlijk wel veilig en hoe kun jij een gave bewegingsactiviteit ontwerpen? Je ontdekt het tijdens blok 1 van de opleiding bevoegdheid bewegingsonderwijs. Je leert hoe je bewegingsactiviteiten en bewegingsonderwijs kunt inrichten, instrueren en organiseren. Breng de lessen die je geleerd hebt gelijk in de praktijk tijdens jouw stage of op jouw werkplek. 

Start september 2021:
dinsdag- of woensdagavond (geen eigen voorkeur)
sept.- febr. data volgen

Start februari 2022:
dinsdagavond
febr.- juli  data volgen

Bewegingsonderwijs blok 1

Prijs€ 1060,-

Duur6 maanden

PlaatsDoetinchem

Startdatumseptember 2021 en februari 2022

inschrijven

Blok 2: Begeleiding en leerhulp in het bewegingsonderwijs

In blok 2 komen onderwerpen aan de orde als veiligheid, het observeren van bewegingsgedrag van spelende kinderen en het reguleren van bewegingssituaties in alle groepen. Daarnaast voltooi je de eigen vaardigheid voor twaalf leerlijnen. Ook de inrichting van gymzalen, het veilig gebruikmaken van materialen en EHBO zijn onderdeel van deze module.

Start september 2021:
donderdagavond
sept.-febr. data volgen

Start februari 2022:
dinsdag- of woensdagavond (geen eigen voorkeur)
febr.-juli data volgen

 

 

Bewegingsonderwijs blok 2

Prijs1060,-

Duur6 maanden

PlaatsDoetinchem

Startdatumseptember 2021 en februari 2022

inschrijven

Blok 3: Maatwerk en visie

Bewegingslessen op maat: iedereen doet mee, toppers en tobbers! In deze module gaat het om het samenstellen van verschillende bewegingsarrangementen, het differentiëren op bewegingsniveau, het observeren tijdens de les en het geven van specifieke leerhulp aan zwakke bewegers en aan toppers. Je maakt kennis met allerlei methoden van bewegingsonderwijs, je leert een jaarplanning te maken en je gaat met andere ogen naar de speelplaats kijken. Qua eigen vaardigheid is er aandacht voor de betere bewegers in de klas.

Maandagmiddag vanaf september 2021
Data volgen

Maandagavond vanaf september 2021
Data volgen

Bewegingsonderwijs blok 3

Prijs1060,-

Duur1 jaar

PlaatsDoetinchem | middaggroep

Startdatumseptember 2021

inschrijven

PlaatsDoetinchem | avondgroep

Startdatumseptember 2021

inschrijven

Subsidie bewegingsonderwijs

Sinds 2000 ben je met een pabo-diploma alleen bevoegd om gymles te geven aan groep 1 en 2. Voor de groepen 3 tot en met 8 heb je een aanvullende kwalificatie nodig. Deze kwalificatie behaal je met de leergang Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs. Hiervoor kun je subsidie krijgen. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2019 tot en met 2020.