Over onderzoek

Iselinge Hogeschool doet praktijkgericht onderzoek naar de vraagstukken over leren en ontwikkelen die leven in de Achterhoek en Liemers. Samen met het brede regionale werkveld zetten we ons in om iedereen alle kansen te bieden om te leren en zich te ontwikkelen. Dit vraagt nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding.

Iselinge-onderzoek vindt vooral plaats binnen de Academische Werkplaats Oost-Gelderland. In de werkplaatsen buigen studenten, leerkrachten, docent-onderzoekers en andere educatieve professionals zich over vragen uit de praktijk. Dit levert bruikbare, innovatieve kennis en producten op die direct toepasbaar zijn in het werkveld.

Contact

Meer weten over onderzoek? Aanmelden voor deelname aan de Academische Werkplaats Oost-Gelderland?

Onderzoeksprogrammering

Op Iselinge Hogeschool doen we onderzoek naar toekomstgericht leren en ontwikkelen. De onderzoeksprogrammering bestaat uit drie profielen:

  • Pedagogisch sensitief handelen (voel, begrijp, reageer);
    • Hoogbegaafdheid en ontwikkelingsvoorsprong
    • Specifieke leerbehoeften (neurodiversiteit)
    • Interprofessioneel samenwerken aan een doorgaande lijn in leren en ontwikkelen
    • Betekenisvolle interactie tussen kind en professional
  • Toekomstvaardigheden (klaar voor morgen);
    • Bijzondere, rijke leeromgevingen
    • Gebruik van technologie en AI
    • Vakintegratie (bijv. taal en zaakvakken)
    • Vernieuwende didactieken
  • Gelijke kansen en inclusiviteit (iedereen telt mee)
    • Relatie tussen sociaal-economische status en onderwijskansen (bijv. onderadvisering)
    • Samenwerking tussen ouders en educatieve professionals
    • Hoge verwachtingen van leerlingen en gedrag
    • Traumasensitief onderwijs
Betrokkenheid van (aanstaande) professionals is het fundament van Iselinge-onderzoek

Bekijk onze actuele werkplaatsen

Heb je interesse om deel te nemen aan een van de werkplaatsen? Bekijk de zeven nieuwe werkplaatsen voor schooljaar 2025-2026. Met vragen als:

“Hoe kunnen we op een goede manier praten met kinderen over oorlog?” 
“Kan ik begrijpend lezen onderwijs ook anders doen?” 
“Inclusief onderwijs, hoe doe ik dat eigenlijk?” 

Heb je vragen over de Academische Werkplaats? Neem dan contact op met Rosanne Hebing (onderzoek@iselinge.nl).

Waarde voor het werkveld

Op Iselinge Hogeschool vinden de educatieve professionals (leerkrachten, directeuren, pedagogisch medewerkers, beleidsmedewerkers en KC'ers) uit de regio elkaar, komen ze in contact met andere experts en doen ze inspiratie op door samenwerking met studenten en docent-onderzoekers. 

Wil jij impact maken die breder is dan jouw klas of groep, of wellicht zelfs organisatie? Kijk jij met een nieuwsgierige en kritische blik naar de ontwikkeling van leren en onderwijs? Dan passen onze werkplaatsen wellicht goed binnen de invulling van jouw professionalisering. Extra leuk: deelname aan de werkplaatsen is kosteloos!

“Vorig jaar nam ik deel aan de Academische Werkplaats, waar ik samenwerkte met professionals uit het werkveld. Het was waardevol om hun expertise in mijn eigen onderzoek te kunnen meenemen. Deelnemers hadden diverse achtergronden, wat ervoor zorgde dat onderwerpen vanuit verschillende perspectieven werden bekeken en er tijdens de werkplaatsen veel verdieping ontstond.”

Levi Beumer, alumni student.

Kwaliteit van ons onderzoek

Iselinge Hogeschool staat bekend om de goede kwaliteit van het onderwijs. We zijn verheugd dat ook ons onderzoek een goede beoordeling krijgt van de Commissie Evaluatie Kwaliteit Onderzoek (CEKO) na een onderzoeksvisitatie in het kader van het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek die op 23 januari 2020 op Iselinge Hogeschool heeft plaatsgevonden. 
 

De commissie bestudeerde de aangeleverde stukken en sprak met verschillende betrokkenen rond onderzoek: studenten, leerkrachten, directeuren, docenten en bestuurders. Dit heeft geleid tot een rapport. In het rapport beoordeelt de commissie ons op vijf standaarden. In de eerste standaard gaat het er vooral om of het onderzoeksprofiel uitdagend, relevant en ambitieus is. Daarop scoren ze ons met een voldoende. De commissie roept op om een nog scherpere focus aan te brengen in de keuze van onderzoeksthema’s. Standaard 2 richt zich vooral op de organisatie van het onderzoek en de middelen die we daarvoor vrij weten te maken. Ook hier oogsten we een voldoende: ‘al met al ziet de commissie in de organisatie van het onderzoek veel mooie en inventieve verbindingen en constructies.’ Bij standaard 3 gaat het om de vraag of het onderzoek met kwaliteit wordt uitgevoerd. De commissie beoordeelt ons op deze standaard met een goed: ‘de commissie weegt in de beoordeling mee dat de onderzoekseenheid over heldere, relevante en zeer nauwkeurig uitgewerkte kwaliteitscriteria beschikt, die zijn afgeleid van de landelijk geldende standaarden. De criteria zijn verwerkt in een format dat voor ieder onderzoeksproject wordt gehanteerd.’ Ook op standaard 4 wordt een goed gescoord. Bij deze standaard gaat het om de vraag of het onderzoek relevant is voor de beroepspraktijk en de samenleving, voor de kennisontwikkeling en voor onderwijs en professionalisering. ‘Het viel de commissie op dat alle betrokkenen met enthousiasme en vol energie praten over deelname aan de werkplaatsen.’ De commissie was erg te spreken over de boeken en het e-magazine, maar ook over de publicaties in vaktijdschriften en in het algemeen over de bruikbaarheid van de onderzoeksopbrengsten voor de beroepspraktijk. ‘De commissie waardeert het bovendien dat het onderzoeksbureau alle opbrengsten van de werkplaatsen publiekelijk ter beschikking stelt via de website www.awonderwijs.nl.’ Ook aan de vijfde standaard wordt voldaan. Deze standaard richt zich op de kwaliteitszorg rond onderzoek. Het rapport wordt afgesloten met een zevental aanbevelingen. Die pakken we op voor de komende periode.

Al met al zijn we erg blij met het rapport! Deze positieve beoordeling ondersteunt onze ambitie als kennisinstelling in de regio voor leven lang ontwikkeling binnen het educatieve domein. Het doet ons goed dat de commissie erin geslaagd is de essentie van Iselinge-onderzoek te willen begrijpen. Het samenwerken in netwerken, het samengaan van onderzoek en onderwijs en het samenwerken met verschillende partijen is niet eenvoudig te ontrafelen. De commissie geeft aan dat het enige tijd kostte om te ontdekken hoe de hazen lopen. Maar, zo concludeert zij, ‘het werkt’.
 

Gedragscode wetenschappelijke integriteit

De gedragscode wetenschappelijke integriteit geldt voor onderzoekers en instellingen in Nederland. Voor het goed functioneren van wetenschap is wetenschappelijke integriteit van essentieel belang. Hiervoor gelden een aantal leidende principes zoals eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Deze leidende principes worden in de gedragscode geconcretiseerd in nadere normen.  
 
Commissie Wetenschappelijk Integriteit
Een van de verplichtingen is het instellen van een klachtencommissie. De hogescholen, die samenwerken in Radiant (Marnix Academie, Hogeschool IPABO, Driestar hogeschool, Iselinge Hogeschool, Hogeschool De Kempel, Hogeschool KPZ, Thomas More Hogeschool en Hogeschool Viaa) hebben een gezamenlijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit ingesteld. Deze Commissie onderzoekt en behandelt klachten van een (veronderstelde) schending van de wetenschappelijke integriteit en brengt advies uit aan het College van Bestuur over de gegrondheid van de melding. Klachten kunnen o.a. betrekking hebben op ernstige vormen van fabriceren (verzinnen), vervalsen en/of plagiaat. Vermeende klachten kunnen eerst besproken worden met de Vertrouwenspersoon Wetenschappelijke Integriteit. De leden van de Commissie zijn afkomstig van de aangesloten hogescholen.

In de Regeling Meldingen Wetenschappelijke integriteit is de procedure en de werkwijze van de commissie nader uitgewerkt. Ambtelijk secretaris van de commissie is Mark Janssen. Hij is bereikbaar via de telefoon 085-1124436 en via de mail m.janssen@kempel.nl

Vertrouwenspersoon Wetenschappelijke Integriteit
De vertrouwenspersoon van Iselinge Hogeschool in het kader van de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit is Marjan Vermeulen (marjan.vermeulen@ou.nl). 

Ethische Adviescommissie (EAC)
De Ethische Adviescommissie is een onafhankelijke commissie die conform de gedragscode wetenschappelijke integriteit is ingesteld door Radiant om te waarborgen dat de rechten, veiligheid en het welzijn van deelnemers aan door onderzoekers van Radiant-hogescholen uitgevoerd onderzoek worden gerespecteerd conform vigerende gedragsregels en daarbij speciale aandacht wordt besteed aan de omgang met kwetsbare respondenten, zoals minderjarigen en wilsonbekwamen én dat eventuele belangenconflicten zodanig worden gehanteerd dat de onafhankelijkheid van het onderzoek gewaarborgd is.