Nieuwkomers- en NT2-onderwijs: stilte kan ook positief zijn

Datum van verschijnen: 08-10-2023

Het aantal nieuwkomers in het onderwijs is sterk gegroeid de afgelopen jaren. Het onderwijs aan nieuwkomers wordt op veel verschillende manieren uitgevoerd: er worden bijvoorbeeld taalklassen ingericht of nieuwkomers worden bij een 'reguliere' basisschoolklas gevoegd. Elke vorm van nieuwkomersonderwijs heeft zijn eigen voor- en nadelen en vereisen allen specifieke expertise, bijvoorbeeld: aandacht voor de moedertaal, rekening houden met trauma's en focus op begrip en productie van de nieuwe taal.

In deze podcast delen drie experts hun expertise in nieuwkomersonderwijs: Pascal Tijdink is docent-onderzoeker op het gebied van nieuwkomersonderwijs en NT2; Ester Donkers geeft leiding aan een taalklas in Doetinchem en Zouhour Abo Khishrif is pabo-student op Iselinge Hogeschool en heeft gedurende haar opleiding (ontwerp)onderzoek gedaan naar het leesonderwijs voor nieuwkomers.

 

Wil je je nog meer verdiepen in het NT2- en Nieuwkomersonderwijs?

Binnenkort starten er twee cursussen over dit onderwerp op Iselinge Hogeschool. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de cursus Nieuwkomers en NT2 (https://www.iselinge.nl/Leven-Lang-Ontwikkelen/Masterclasses-NT2) of de cursus Eerste hulp bij nieuwkomers (https://www.iselinge.nl/Leven-Lang-Ontwikkelen/Eerste-hulp-bij-nieuwkomers).

Nieuwkomers- en NT2-onderwijs: stilte kan ook positief zijn

Contact

Bram Oonk

Bram Oonk is docent-onderzoeker op Iselinge Hogeschool en host van de podcast Het Schoolplein.

Bram Oonk

Pascal Tijdink

Pascal Tijdink is docent-onderzoeker op het gebied van taal en NT2. Ze doet onderzoek in de Academische Werkplaats Nieuwkomers en NT2.

Pascal Tijdink

Gerelateerde Producten