Associate Degree Didactisch Educatief Professional

Met de Associate Degree Didactisch Educatief Professional (Ad-DEP) opleiding leer jij hoe je jouw vakkennis nóg beter kunt overdragen aan leerlingen, studenten en/of (nieuwe) collega's.

Dit is dé opleiding wanneer je bijvoorbeeld instructeur of onderwijsondersteuner in het (v)mbo- of vo-onderwijs bent. Of wanneer je trainer of praktijkopleider bij een bedrijf of organisatie bent. Je ontwikkelt je met deze opleiding in vier rollen: didacticus, ontwikkelaar, begeleider en innovator.

De opleiding past goed bij je als je een carrièrestap wilt maken. Vanuit een mbo-niveau-4 functie naar een hbo-functie. Of als je wilt doorgroeien binnen je huidige functie naar een rol waarbij je anderen iets leert. 

>> LET OP! Een panel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) toetste de opleiding begin oktober qua opzet en inhoud en heeft laten weten de NVAO positief te adviseren over de opleiding. Begin december wordt definitief duidelijk of de opleiding komende februari gestart kan worden. Omdat we hier het volste vertrouwen in hebben, zijn de concrete voorbereidingen in volle gang.
Meld je aan voor de informatie-update om hierover op de hoogte gehouden te worden.  

Update

Wil jij nóg beter je vakkennis en kunde doorgeven en heb je interesse in de Ad-DEP? Wil je op de hoogte blijven of een adviesgesprek maken om te kijkien of de opleiding bij je past? Laat dan je e-mailadres achter. Wij zullen zorgvuldig omgaan met je gegevens. 

Vooropleiding

Je kunt je aanmelden voor de Ad-DEP wanneer je het vwo, de havo of een mbo-4-opleiding hebt afgerond. Maar ook met een hbo- en wo-opleiding ben je van harte welkom. Sluit je vooropleiding niet aan, dan kun je mogelijk via de 21+ regeling toegelaten worden tot de opleiding.

Associate degree

De Ad-DEP is een tweejarige hbo-opleiding in deeltijd. Het gaat om een opleiding op niveau 5, die qua moeilijkheidsgraad tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in zit. Je combineert de opleiding met een relevante baan of een stage, zodat de theorie vanuit de opleiding en de praktijk elkaar versterken.  


Met een diploma van de tweejarige opleiding Didactisch Educatief Professional kun je bijvoorbeeld werken als instructeur of leraarondersteuner in het (v)mbo- of vo-onderwijs of als trainer of praktijkopleider bij een bedrijf of organisatie.

Factsheet

Studieduur:
2 jaar
Studielast:
Per week: 8 uur college, 16 uur relevant werk of stage, 12 uur zelfstudie en 4 uur flexibel
Vooropleiding:
Diploma: wo, hbo, vwo, havo, mbo niveau 4
Lesdag:
Woensdag tussen 14.30-21.30 uur
Start:
In afwachting van een positieve visitatie is de start van de opleiding gepland in februari 2025. Meld je aan voor de informatie-update om op de hoogte gehouden te worden.
Aanmelden informatie-update

Het beroep

Met de Ad-DEP kun jij jouw eigen (vak)kennis overbrengen binnen 

  • het (beroeps)onderwijs
  • op de werkvloer bij een (leer)bedrijf

Functies

Na het afronden van de Ad-DEP, kun je je richten op niveau 5-functies. Je kunt onder andere aan de slag als:

  • Instructeur of onderwijsondersteuner in het VO/V(S)O/mbo
  • Trainer of praktijkopleider binnen een (leer)bedrijf
  • Startersbegeleider
  • Instructeur binnen een bedrijfsacademie
  • Begeleider of opleider bij een leerbedrijf 

Inhoud van je beroep

Als didactisch educatief professional kun jij jouw eigen (vak)kennis overbrengen binnen een opleiding of op de werkvloer. Je bent ontwikkelaar, begeleider en innovator. Je weet hoe je een onderwijsaanbod kunt vormgeven. Door je kennis en ervaring maak je de leerinhouden relevant en boeiend voor de lerenden. Je begeleidt hen naar het behalen van hun leerdoelen en ondersteunt hen in hun persoonlijke groei.

Op de werkvloer speel je een belangrijke rol in de opleiding en begeleiding van medewerkers. Door jouw expertise zorg je ervoor dat zij de benodigde kennis en vaardigheden opdoen om succesvol te zijn in hun functie.

De opleiding

We zorgen ervoor dat de Ad-DEP altijd goed aansluit op jouw achtergrond en werksituatie. Theorie en praktijk versterken elkaar voortdurend. Je ontwikkelt je in vier rollen, namelijk: didacticus, ontwikkelaar, begeleider en innovator. 

Bekwame en bevlogen docenten van Iselinge Hogeschool en het Graafschap College verzorgen het onderwijs, dat gegeven wordt op Iselinge Hogeschool. Ook nodigen we specialisten uit de praktijk uit voor gastcolleges en als Ad-DEP-studenten leren jullie bovendien van elkaar. 

Eerste studiejaar

Het eerste studiejaar draait om hoe je jouw kennis  en kunde overdraagt aan een leerling, student en/of (nieuwe) collega en hoe je selecteert wat je hen wel en niet leert. Je weet ze uit te dagen en kunt aansluiten bij hun interesses, talenten, voorkeuren en capaciteiten. Dit doe je doordat je leert een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod te ontwikkelen. Behalve deze kennis doe je ook veel vaardigheden op door met andere Ad DEP-studenten aan verschillende opdrachten te werken.

Tweede studiejaar

In het tweede studiejaar leer je hoe je mensen kunt stimuleren en begeleiden, waarbij je je bewust wordt van de verschillen tussen de verschillende leerlingen, studenten of (nieuwe) collega's. Je weet in te spelen op deze verschillen waardoor je iedereen individueel in beweging weet te houden of weer kunt krijgen. Daarnaast ontwikkel je een kritische houding wat betreft implementatieprocessen waarbij je de visie en missie van de organisatie of het bedrijf in het vizier houdt.

Leren in de praktijk

Praktijk en theorie gaan continu hand in hand tijdens de opleiding. Gedurende beide studiejaren werk je of loop je stage bij een onderwijsinstelling, organisatie of bedrijf waar je de mogelijkheid hebt om anderen iets te leren over jouw vakgebied.

Kennis uit de opleiding pas je toe in de praktijk, waarna je je ervaringen deelt met medestudenten. Je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en je praktijkplaats.

Eisen praktijkplaats

Vanaf de start van de studie heb je relevant (betaald of onbetaald) werk. Dit kan dus ook een stageplaats zijn. Je werkt minimaal 16 uur in de week. Naast deze 16 uur in de week ben je nog minimaal 4 uur in de week flexibel beschikbaar. Deze uren zet je in voor opdrachten binnen of buiten je eigen werkplek. Je praktijkplaats leg je ter goedkeurig voor aan de opleiding. In een praktijkovereenkomst worden de afspraken tussen jou, je werkgever en de opleiding vastgelegd.

Vragen?

Heb jij al een baan en ben je juist op zoek naar verbreding of verdieping binnen je bestaande functie, maar twijfel je of het aansluit bij de opleiding en voldoet aan de eisen van een praktijkwerkplek? 

We helpen je graag!