Associate Degree Didactisch Educatief Professional

Met de Associate Degree Didactisch Educatief Professional (Ad-DEP) opleiding leer jij hoe je jouw vakkennis kunt overdragen aan lerenden/werkenden in een (beroeps)opleiding bijvoorbeeld in de rol van instructeur of onderwijsondersteuner of in de praktijk als trainer/praktijkopleider. Je ontwikkelt je in vier rollen: didacticus, ontwikkelaar, begeleider en innovator.

Deze opleiding past goed bij je als je een carrièrestap wilt maken. Vanuit een mbo-niveau-4 functie naar een hbo functie. Of als je wilt doorgroeien binnen je huidige functie, naar een rol waarbij je anderen iets leert. 

LET OP! deze opleiding wordt ontwikkeld en mag alleen starten na een positieve visitatie. Meld je aan voor de informatie-update om hierover op de hoogte gehouden te worden.  

Update

Heb je interesse in de Ad-DEP, wil je op de hoogte gehouden worden of een adviesgesprek voeren? Laat dan je e-mailadres achter. Wij zullen zorgvuldig omgaan met jouw gegevens. 

Vooropleiding

Je kunt je aanmelden voor de Ad-DEP wanneer je het vwo, de havo of een mbo-4-opleiding hebt afgerond. Sluit je vooropleiding niet aan, dan kun je mogelijk via de 21+ regeling toegelaten worden tot de opleiding.

Associate degree

De Ad-DEP is een tweejarige hbo-opleiding in deeltijd. Het gaat om een opleiding op niveau 5, die qua moeilijkheidsgraad tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in zit. Je combineert de opleiding met een relevante baan of een stage, zodat de theorie vanuit de opleiding en de praktijk elkaar versterken.  
Met een diploma van de tweejarige opleiding Didactisch Educatief Professional kun je bijvoorbeeld werken als instructeur/leraarondersteuner in het VO/VSO/mbo of trainer/praktijkopleider binnen een (leer)bedrijf. 

Factsheet

Studieduur:
2 jaar
Studielast:
8 uur college, 16 uur relevant werk of stage en 16 uur zelfstudie per week
Vooropleiding:
Diploma vwo, havo, mbo niveau 4
Lesdagen:
Woensdagmiddag en woensdagavond (van 14.30 tot 21.30 uur)
Start:
In afwachting van een positieve visitatie is de start van de opleiding gepland in februari 2025. Meld je aan voor de informatie-update om op de hoogte gehouden te worden.
Aanmelden informatie-update

Het beroep

Met de Ad-DEP kun jij jouw eigen (vak)kennis overbrengen binnen 

  • het (beroeps)onderwijs
  • op de werkvloer bij een (leer)bedrijf

Functies

Na het afronden van de Ad-DEP, kun je je richten op niveau 5-functies. Je kunt onder andere aan de slag als:

  • Instructeur of onderwijsondersteuner in het VO/V(S)O/mbo
  • Trainer of praktijkopleider binnen een (leer)bedrijf
  • Startersbegeleider
  • Instructeur binnen een bedrijfsacademie
  • Begeleider of opleider bij een leerbedrijf 

Inhoud van je beroep

Als didactisch educatief professional kun jij jouw eigen (vak)kennis overbrengen binnen een opleiding of op de werkvloer. Je bent ontwikkelaar, begeleider en innovator. Je weet hoe je een onderwijsaanbod kunt vormgeven. Door je kennis en ervaring maak je de leerinhouden relevant en boeiend voor de lerenden. Je begeleidt hen naar het behalen van hun leerdoelen en ondersteunt hen in hun persoonlijke groei.

Op de werkvloer speel je een belangrijke rol in de opleiding en begeleiding van medewerkers. Door jouw expertise zorg je ervoor dat zij de benodigde kennis en vaardigheden opdoen om succesvol te zijn in hun functie.

De opleiding

De Ad-DEP sluit goed aan op jouw achtergrond en werksituatie. Theorie en praktijk versterken elkaar voortdurend. Je ontwikkelt je in vier rollen, namelijk: didacticus, ontwikkelaar, begeleider en innovator. 

Bekwame en bevlogen docenten van Iselinge Hogeschool en het Graafschap College verzorgen het onderwijs, dat gegeven wordt op Iselinge Hogeschool. Ook nodigen we specialisten uit de praktijk uit voor gastcolleges en als studenten leren jullie bovendien van elkaar. 

Eerste studiejaar

Het eerste studiejaar draait om hoe je jouw kennis overdraagt aan lerenden en het selecteren van de juiste leerinhouden. Je weet de lerenden uit te dagen en je kunt aansluiten bij hun interesses, talenten, voorkeuren en capaciteiten door een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod te ontwikkelen. Behalve kennis doe je ook veel vaardigheden op door samen te werken met andere studenten aan verschillende opdrachten. 

Tweede studiejaar

In het tweede studiejaar leer je hoe je de lerenden kan stimuleren en begeleiden, waarbij je je bewust wordt van de verschillen tussen lerenden. Je weet in te spelen op deze verschillen waardoor je de lerenden in beweging weet te houden of weer kan krijgen. Daarnaast ontwikkel je een kritische houding wat betreft innovaties waarbij je de visie en missie van de organisatie in het vizier houdt.  

In de praktijk

Praktijk en theorie gaan hand in hand tijdens de opleiding. Gedurende beide studiejaren werk je bij een organisatie waar je de mogelijkheid hebt om anderen iets te leren over jouw vakgebied.  

Kennis uit de opleiding pas je toe in de praktijk, waarna je je ervaringen deelt met medestudenten. Je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en op je praktijkplaats.  

Eisen praktijkplaats

Vanaf de start van de studie verricht je relevant (betaald of onbetaald) werk. Je bent minimaal 16 uur in de week in de praktijk en minimaal 4 uur in de week flexibel inzetbaar. Deze uren zet je in voor opdrachten binnen of buiten je eigen werkplek. Je praktijkplaats leg je ter goedkeurig voor aan de opleiding. In een praktijkovereenkomst worden de afspraken tussen jou, je werkgever en de opleiding vastgelegd.  

Vragen?

Heb jij al een baan en ben je juist op zoek naar verbreding of verdieping binnen je bestaande functie, maar twijfel je of het aansluit bij de opleiding en voldoet aan de eisen van een praktijkwerkplek? 

We helpen je graag!