Durf te kiezen voor het onderwijs! Deeltijd pabo!

Misschien sta je op dit moment voor de keuze of je wilt beginnen met de pabo deeltijdopleiding op Iselinge Hogeschool. Maak ik de sprong in het diepe? Ga ik het roer compleet omgooien? Waarschijnlijk heb je nog zoveel vragen en onzekerheden waarmee ik ook heb rondgelopen.

Ik ben Sjoerd, 35 jaar, en zit op dit moment in het derde jaar van de deeltijdpabo opleiding van Iselinge Hogeschool. Jarenlang heeft er iets geknaagd aan mij. Vind ik mijn baan nog wel leuk? Haal ik er de voldoening uit die ik wil? Ik begon deze vragen steeds vaker met een nee te beantwoorden. Dus begon ik mezelf vragen te stellen waarop het antwoord een ja zou worden. Na veel gesprekken met vrienden, familie en mijn vriendin wist ik het: Ik wil leraar worden!

En dan begint het pas echt. Wat komt hier allemaal bij kijken? Na het bezoeken van een open dag op Iselinge Hogeschool begon het mij te dagen wat er van mij verwacht werd. Het werd tijd om in het diepe te springen! Nu, ruim 2,5 jaar later, kan ik zeggen dat ik heel erg blij ben dat ik heb durven te kiezen.

Na het maken en halen van de toelatingstoetsen begon in september 2017 mijn avontuur om leraar te worden. Aan het begin moest ik heel erg mijn weg vinden in de combinatie van twee avonden naar school, een dag stage, drie dagen werken en dan ook nog mijn sociale leven dat bestaat uit voetballen, concerten en festivals bezoeken en alles eromheen. Het heeft mij heel erg geholpen dat ik thuis een stabiele basis heb: een vriendin die mij volledig ondersteunt, een eigen plek om te leren en het durven om dingen niet te doen. Dan maar een keer niet naar de kroeg, toch die Champions League wedstrijd niet kijken. Door er voor te zorgen om aan het begin er vol voor te gaan en geen achterstand op te lopen kan ik nu de teugels iets meer laten vieren. De basis heb ik echt gelegd in het eerste studiejaar.

Tijdens het eerste studiejaar heb ik gemerkt dat op de deeltijdopleiding veel gelijkgestemden bij elkaar in de klas zitten. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en dit zorgt voor een band met elkaar. Naast de persoonlijke begeleiding vanuit Iselinge zijn de klasgenoten een grote meerwaarde van de opleiding. Soms zijn het zware tijden maar de stage zorgt ervoor dat je elke week weer ervaart waarvoor je het allemaal doet. Als deeltijdstudent loop ik één keer per week stage. De eerste keer ging ik er met spanning naartoe, maar hoe mooi vond ik het dat de kinderen je direct als een meester zien en je ook zo behandelen. Het persoonlijke contact met de kinderen vind ik het mooiste aan de stage. Iselinge Hogeschool zorgt voor de theoretische onderbouwing om het op stage allemaal in de praktijk te kunnen brengen.

Nog steeds al die vragen in je hoofd en misschien worden het er alleen maar meer. Je weet het pas echt als je voor het eerst die klas binnenstapt. Durf daarom te kiezen voor het onderwijs!